Diyarbakır HAK İnisiyatifi

Zarok TV’ye Hoşgörüsüzlük Kürtçe’ye Hoşgörüsüzlüktür!

Açık kaynaklardan edinilen ve teyit edilen bilgilere göre Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye’nin ilk Kürtçe çocuk kanalı Zarok TV’ye, 17 ve 20 Mart tarihlerinde yayımlanan iki Kürtçe şarkı sebebiyle ceza vermiştir. Cezanın gerekçesi, bir müzik programında söylenen şarkıların “örgütün amacına hizmet ettiği” şeklinde keyfi bir değerlendirmedir. Bu şekilde keyfi değerlendirmeler her zaman ifade özgürlüğünün aleyhine işlemiştir. Oysa ifade özgürlüğü herkesin üzerinde mutabık olduğu yorumlar için değil “şok edici” de olsa aykırı görüşler içindir.

RTÜK, gelenekselleşmiş Kürtçe bir şarkı olan ve Kürtlerin yaşadığı geniş coğrafya olan Kürdistan’ın tabiat güzelliğini anlatan “Kurdistan pir şêrîne” şarkısı için “Türkiye Cumhuriyeti tarafından varlığı kabul edilmeyen ve Kürdistan olarak adlandırdıkları coğrafi bölgeye atıf yapılarak, övgüyle bahsedildiği görülmüştür.” ifadesini kullanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarafından varlığı kabul edilmemesi o bölgenin yok sayılacağı anlamına gelmeyeceği gibi buraya övgünün suç sayılması hukukla izah edilebilir bir tutum değildir. Ayrıca başbakanının geçtiğimiz günlerde Ankara’da hükümet tarafından ağırlandığı ve Türkiye’nin komşusu olan Kürdistan hem idari hem de ticari olarak resmen tanınmaktadır. TRT ve diğer Türkiyeli medya organlarında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden “Kuzey Irak” diye bahsedilmesi bu gerçeği değiştirmemektedir.

Daha önce OHAL kapsamında kapatılan ancak tepkiler üzerine geri açılan Zarok TV, Kürt çocuklarının kendi dillerini öğrenebilmeleri için en önemli kurumlardan biridir. Yüz yıllık bir asimilasyon politikasından utanç duyup özür dilenmesi gerektiği ve Zarok TV gibi mecraların çalışmalarına destek verilmesi gerektiği yerde bu kanalın “gözünün üzerinde kaş var” gibi bahanelerle cezalandırılması asimilasyon politikalarının devamı anlamına gelmektedir. Zarok TV’ye uyarı yapılmadan en ağır cezanın verilmiş olması bu tahammülsüzlüğün göstergesidir. RTÜK ve hükümetin diğer kurumlarına Zarok TV’yi gündelik politikanın aracı yapmamaları, keyfi cezalardan vazgeçmeleri ve bu tür yayınları teşvik etmeleri çağrısında bulunuyoruz.

HAK İNİSİYATİFİ – Diyarbakır